Hoe groot dient je scherm te zijn

18/03/2022
door Peter Jans
Hoe bereken ik de grootte van het scherm

Een publiek dat volledig betrokken is bij jouw presentatie is essentieel voor een efficiënte communicatie en samenwerking. Content moet vanuit elke hoek duidelijk zichtbaar zijn en tekst moet leesbaar zijn vanaf elke stoel in de ruimte. Het bepalen van het juiste schermtype, de juiste grootte en plaatsing is essentieel voor het creëren van een boeiende samenwerkingsomgeving.

Het ontwerpen van de beste oplossing voor een ruimte begint met een analyse van jouw eisen, samen met berekeningen van de afmetingen, kijkafstanden en hoeken van de ruimte. Er wordt ook rekening gehouden met de content die moet worden weergegeven, het omgevingslicht, fysieke montagemogelijkheden, het besturingssysteem en het projectbudget. Door de technologieën vroeg in de planningsfase aan te pakken, is de meeste flexibiliteit in ontwerpopties mogelijk en wordt het best mogelijke resultaat verkregen.


Kijkafstand

De kijkafstand van de verste deelnemer is de belangrijkste factor bij het bepalen welk type display zal worden gebruikt. Er zijn verschillende methoden om te bepalen wat de juiste kijkafstand en schermgrootte moet zijn, waarbij de meest exacte bepaling is afgeleid van de AVIXA-standaard. Deze maakt gebruik van meerdere berekeningen die rekening houden met beeldgrootte, lettergrootte, inhoud, kijker posities vanaf meerdere locaties, omgevingslicht, enz. Deze normen zijn niet alleen van toepassing op presentatieruimten , maar ook voor complexere toepassingen zoals grote trainingslocaties, auditoria en Security Operations Centers (SOC).

De onderstaande berekeningen zijn een algemene "vuistregel" en kunnen worden gebruikt als leidraad voor het uiteindelijke ontwerp. Schermgrootte en afstandsberekeningen worden sterk beïnvloed door de inhoud die wordt gepresenteerd, omdat het type content de factoren dicteert die in de berekening worden gebruikt.


Afstand berekenen - Video content

Het bekijken van video's is de meest soepele content wat betreft schermgrootte en afstand. Kleinere schermformaten of langere kijkersafstanden zijn acceptabel. De factor die we gebruiken voor algemene video is 8 keer de beeldhoogte van het scherm (gebaseerd op een beeldverhouding van 16/9). Als voorbeeld zou bij een 55" scherm (68 cm hoogte) de maximale zitafstand 5,5 m zijn. Nogmaals, dit is voor het bekijken van video's en niet per se een comfortabele afstand voor het bekijken van statistieken en andere op tekst gebaseerde inhoud. In een omgeving met gemengde content, zoals een vergaderruimte gebruik je best onderstaande berekening voor 'tekst-content'.


Afstand berekenen - Tekst content

Voor bedrijfsomgevingen waar presentaties zoals PowerPoint, Excel, Word of webpagina's worden gedeeld, zal een grotere afbeelding de betrokkenheid van deelnemers vergroten doordat de inhoud duidelijker en comfortabeler te lezen is. Sommige van deze presentaties hebben ingesloten video of grote lettertypen, maar men kan ervan uitgaan dat er ten minste een deel van de tijd tekst op het scherm wordt weergegeven.

De berekening die voor video is besproken, kan hier ook worden gebruikt, maar in plaats van een factor 8, vermenigvuldig je met 6 voor toepassingen waar PowerPoint-presentaties (groot lettertype) vaak worden gedeeld en met 4 voor presentaties die voornamelijk bestaan uit gegevensrijke inhoud zoals CAD tekeningen, documenten uit Word of Excel, webpagina's of schermshares. In directiekamers en vergaderruimten die gebruikmaken van videoconferenties (Teams, Zoom, WebEx, enz.) wordt een factor 4 aanbevolen, aangezien het een toepassing voor gemengd gebruik is met meerdere vensters in het weergegeven beeld.


Kijkhoek

De kijkhoek is een belangrijke overweging, vooral in ruimtes die breed zijn of waar meerdere schermen nodig zijn om goed te kunnen kijken. Voor een ideale weergave moeten deelnemers zich binnen 45 graden van elke kant van het midden van het scherm bevinden en moet de bovenkant van het scherm binnen 30 graden boven ooghoogte worden geplaatst.


De standaard van AVIXA is nauwkeuriger, maar deze algemene richtlijnen zullen je helpen bij het bepalen van de schermgrootte en -positionering voor jouw toepassing.

Videobeeld in vergaderzaal

Video

 

Afstand = Beeldhoogte x 8

Scherm Afstand
55" 5,5 m
65" 6,5 m
75" 7,0 m
85" 8,5 m
98" 10,0 m

Powerpoint presentaties in vergaderzaal

Presentaties

(Powerpoint ed.)

Afstand = Beeldhoogte x 6

Scherm Afstand
55" 4,0 m
65" 4,8 m
75" 5,2 m
85" 6,4 m
98" 7,5 m

Spreadsheet in vergaderzaal

Kleine tekst

(Spreadsheets ed.)

Afstand = Beeldhoogte x 4

Scherm Afstand
55" 2,7 m
65" 3,2 m
75" 3,5 m
85" 4,3 m
98" 5,0 m